"Pure Design. Pure Flavor."
De chemex is een van onze favoriete zetmethoden. Naast dat je er heerlijke koffie mee zet is het ook nog eens een eyecatcher. Door het filter van de Chemex krijg je een heel verfijnde en zachte koffie. Echt iets voor de fijnproever dus!
We leggen je in deze post stapsgewijs uit hoe je een heerlijke kop koffie zet met de prachtige Chemex.

De juiste voorbereiding
Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je een goede voorbereiding hebt. Zorg daarom dat je water op de juiste temperatuur is ( tussen de 90 en 95 °C of kook je water en laat het ongeveer een minuut staan) en de bonen de juiste maling hebben. Voor de Chemex is een medium-grove maling perfect. Afhankelijk van je smaak kun je de verhouding koffie tot water aanpassen. Als uitgangspunt kun je een verhouding van 65 gram koffie op 1 liter water aanhouden. In dit recept houden we een ratio van 30 gram koffie op 475 gram water aan.
De route naar een heerlijk kopje Chemex koffie!
Stap 1
Plaats het Chemex filter in de Chemex. Let er hierbij op dat de zijde met 3 lagen op de schenktuit gericht is.

Stap 2
Spoel het filter af met heet water. Op deze manier voorkom je niet alleen dat het filter een papiersmaak afgeeft, maar zorg je ook dat het filter strak in de Chemex zit. Vergeet niet om het water hierna uit de Chemex te gieten.

Stap 3
Voeg nu de gemalen bonen toe in het filter. Voor de Chemex kun je het beste een middel grove maling gebruiken. Met deze maling kun je waterstroom perfect reguleren.

Stap 4
Nu is het tijd om de koffie te laten “Bloemen”. Giet ongeveer 50 gram water op de koffie en laat de koffie 30 seconde tot 1 minuut rusten.

Stap 5
Het opgieten kan beginnen. Begin hierbij in het midden en werk in een cirkelende beweging naar buiten en terug. Verdeel dit in 3 keer en houdt tussendoor pauzes van ongeveer 30 seconden.

Stap 6
Laat de koffie doorlopen. Dit zou ongeveer tussen de 3,5 en 4,5 minuten moeten duren. Mocht het veel korter of langer duren gebruik dan een fijnere of grovere maling.

Stap 7
De koffie is nu klaar om geserveerd te worden.
